fredag 13. oktober 2023

Roens dag

 Vinden har løyet og kroppen nyter det, det går opp for denne dama at vinden og alle værskiftene i går har tæret på, hun kjempet hele gårsdagen med å få opp energien, tiltakslysten og humøret. Ja hun var rett og slett litt furten. Det blir ikke middag i dag men vaffler, gjør ikke noe for meg sa mannen og spratt opp av stolen klar for litt vaffelkos. 

Dagen i dag statet med en helt grei morgen, faktisk smidigere kropp en normalt, kan det ha noe med at hun har ligget halvvåken de siste timene før hun stod opp. Litt mer bevegelse de siste timene en vanlig. 

Det ble bakketur på Bente i dag, men merket seg at pulsen skvatt altfor fort og høyt opp i bakken, så tempoet ble halvert, kanskje det ikke er så lurt å være oppe i sone 5 - rød sone på pulsbeltet.  

Oisann... kanskje jeg burde trene i blå eller grønn sone (sone 2 eller 3) for ikke å tappe bateriene for mye. 

I Helsetipspodden fant hun en episode om ME (nr. 28) den ble hørt på og noen notater havnet nedi boka til Bente. 

Nervesystemet i lås.

Gjeste-legen i denne episoden forteller at for å gi ME diagnose må andre ting utelukkes.
Jern verdien bør være over 50 pluss
B12 verdien sjekkes, det kan være symptomer mellom 275 og 600
D-vitamin bær være oppe i 100
Stoffskifte sjekkes også.

Bente smiler og er glad hun får B12 sprøyter og at hun har kommet i gang med D vitamin inntak. Det er lenge siden hun sjekket Jern nivået, men som en godt voksen dame på femti pluss er vel egentlig ikke det noe å bekymre seg for lenger.  Det var i ungdomstiden at hun abonerte på lavt jern og en varierende blod prosent. 

Legen i podcasten sier at diagnosen ME stilles av en nevrolog, det stusser jeg litt på for jeg fikk min diagnose hos en Indremedisiner på SUS.

Det ble snakket varmt om pulskuren - boka til Torkel Færø, en ny bok er snart i hyllene den heter Hvilekuren, han har også laget en bok om kamera-kuren.

Foto hobbien har Bente hatt med seg i mange år, men i det siste har også det blitt litt slitsomt. Det å fotografere generer data-tid som er både kjedelig og tidkrevende. 

Bente smiler og tenker at hun nok ikke er en typisk ME pasient, legen referer til at de ofte velger legetime sent på dagen og har mye energi, de skulle heller møtt opp når de var slitne og hadde lav energi. 

Morgenfugl-syndromet til Bente har nok med vane og en porsjon stive muskler som ofte er på plass etter en god natts søvn, det er nesten som hun håper at hun sover sånn halv godt, slik som i natt.

ME pasienter er utolmodige, har de en god dag ja da må energien utnyttes, kanskje vaske ned kjøkkenet eller andre nødvendige gjøremål... JA her kjenner jeg meg igjen... men er det så rart da, at en ønsker å ha litt bedre samvittighet med tanke på hus og heim av og til. Rengjøring er det mest energikrevende Bente gjør, så da blir det et gulv i ny og ne, og kanskje et helt rom på en dag med overaskende følelse av energi. 

Å gjøre alt med pulsmåling kan sikkert være interesant, slik at en får avdekket når kroppen stresser eller pulsen skyter i været av en eller annen grunn. Kanskje Bente skal prøve ut pulsbeltet i et par dager å se hva det kan fortelle henne.

Hun vet at gåturene gir henne høy puls, spesielt i bakkene. Hun vet også at hun er god til å slappe av, i dag teste hun ut meditasjon med pulsbelte og registrerte at pulsen ved et par anledninger var nede i 45-48 slag i minuttet. Hun har ved flere anledninger fått spørsmål om hun er idrettsutøver pga. av lav hvilepuls, Bente spilte fotball i undomstiden og gikk litt på treningstudio men utover det har det kun vært å gå turer i nabolaget.

Det viktigste av alt er å akseptere situasjonen 

Kjennetegn for ME pasienter, de har adhd aktig tempo både i jobb situasjoner og privat, de har ekstremt høy kapasitet, de er egentlig supermennensker. Så går det galt, strikken blir stukket for langt, de får en virus infeksjon og imunforsvaret går i vranglås.

Ved for høyt tempo skal reservetanken med energi vare i ca 8 uker sier de, og Imunforsvaret resirkulerer seg selv i løpet av 2 til 3 måneder på en måte. 

Det er viktig med baby-steg på alt som skal trenes opp igjen, det være seg sosialt, bevegelse, mat endringer...

Mennesker som har fått diagnosen ME har ofte hatt den høyeste drivkraften, de må egentlig lære å temme villhest energien. Fra ME til EM er faktisk mulig. 

Vagus pust - det snakes ofte om den der Vagus nerven i denne Helstipspodden. 

Viktig å finne ut om en har matinntoleranse eller lekk tarm.

Det kan være en ide å senke temperaturen i dusjen, isbading kan være for stressfult for dem med ME.

Det snakkes mer om pulskuren, Bente kjenner at hun blir litt motivert til å teste ut pulsbeltet på besøk, i matlaging, i treningsøkter og gåturer. Bare for å kunne forske litt på sin egen ME. 

Dagens glede registrering! Bente Smiler og husker at hun kjøpte små bøker til alle i familien da ungene gikk på barneskolen, slik at de kunne skrive hva de var glade for, dagens glede notering på en måte. 

Da blir det Bente sin jobb og inne ut om hun er i blå, grønn eller gul sone til neste innlegg. Hun misstenker at hun er i blå sone og at ved fysisk bevegelse skvetter hun opp i rød sone. 

Da ønsker hun seg selv lykke til med å snegle seg videre i livet sitt, målet er gjøre hverdagen sin god og glede seg over det meste... 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar